Stát chce rušit firmy za neposkytnutí informací, které již má

Ministerstvo spravedlnosti chce rušit firmy, které neuloží účetní závěrku do Sbírky listin rejstříkového soudu. Přitom ministerstvo financi účetní uzávěrky dostává. Jsou součástí daňového přiznání.

Cesta k řešení je jednoduchá. Finanční správa předá uzávěrky do Sbírky listin.

Paušální povinnost zveřejňovat všechny účetní závěrky do Sbírky listin Veřejného rejstříku je v Evropě ojedinělá. „Ale já ji považuji za pozitivní a prospívající bezpečnosti obchodu,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Problém je, že valná většina subjektů, které neplní sbírku listin, ji neplní proto, že jsou to subjekty de facto mrtvé,“ dále řekl ministr. Kdo ji povinnost neplní, dostane výzvu, pokutu a nakonec bude zrušen.

To se nejeví jako snížení administrativní zátěže (především pro mikropodniky). Ty mnohdy ani netuší, že vůbec mají povinnost předat účetní závěrku kromě finančního úřadu ještě i rejstříkovému soudu.

Dle ministra státní správa efektivně vybere pouze „mrtvé“ podniky. Ovsem skutečně efektivní by bylo obesílat pouze firmy, které 2 roky nepodaly daňové přiznání. Udaje má již ministerstvo financi a může je ministerstvu spravedlnosti předat. Ministerstvo spravedlnosti by tak obesílalo méně firem. K tomu je třeba méně úředníků a méně peněz daňových poplatníků.

Jde o obdobný princip jako u EET či kontrolního hlášení: Vytvoříme umělý problém. Připravíme se řešení, které je potřebuje další úředníky a dusí podnikatele; nejvíce mikropodniky.

Ovšem je také možné, že je třeba uložit nejvyšší množství pokut. A velké množství úředníků také dělá velké a důležité ministerstvo a tím mocného ministra.